Chřestová sezona je konečně tady, ale bohužel si jí neužijeme dlouho. Chřestová sezona je sice velice oblíbená, bohužel netrvá déle než několik týdnů. Pokud patříte k milovníkům této vynikající a velice zdravé potraviny, doporučujeme si ji zasadit, abyste chřestu měli stále dostatek. V současné době na své zahrádce pěstujeme především běžnou zeleninu, jako je mrkev nebo celer. Obohaťte svou zahrádku něčím výjimečným, co se jen tak někde nevidí. Co třeba zvolit právě chřest?
Bohužel nemůžeme říct, že je chřest snadný na pěstování. Mnoho zahrádkářů by řeklo, že je to běh na dlouhou trať. Pokud ho však chcete mít ve své zahrádce, protože je velice zdravý či protože vám chutná, budete vytrvalí.
Jaké místo je pro chřest ideální?
Než chřest zasadíte, musíte si být jisti, že ho sázíte do vhodné půdy. Záhon pro chřest by měl být dobře zahřívaný a mělo by na něj svítit dostatečně sluníčko. Chřest nesnáší chlad, proto záhon musí být chráněn před studenými větry a chladem, který může zničit budoucí úrodu. Samotná zemina by měla být dobře propustná a především lehká, je možné ji smíchat s kompostem, aby měla dostatek živin, které chřest potřebuje.
Je nutné upozornit, že chřest pěstujeme na stanovišti i dvacet let, půda proto musí být skutečně dobře připravena.
Jaký chřest volit?
Určitě jste zaznamenali, že chřest lze koupit v mnoha podobách. Otázkou tedy je, jaký chřest pěstovat? Máme volit spíše zelený chřest nebo máme sáhnout raději po tom bílém? Pro domácí pěstování je vhodnější zelený chřest, který je méně náročný. Bílý chřest je třeba přikrýt černou fólií nebo kýblíkem, protože jinak nebudeme sklízet fazochy tak často, jak předpokládáme.
Kdy chřest zkonzumovat?
Po domácku vypěstovaný chřest konzumujeme do tří dnů. Tři dny dokáže vydržet v lednici čerstvý a plný sil. Po sklizni je dobré ho nechat namočeného ve studené vodě, aby nezavadl.